Till vår säkerhetsavdelning söker vi nu en junior handläggare säkerhetsskydd som främst ska arbeta med genomförande av säkerhetsprövningens alla delar.

Om oss

Hos oss på trafikförvaltningen får du jobba med starka varumärken som SL, Waxholmsbolaget, Färdtjänst i Region Stockholm och Spårvägsmuseet.

Tillsammans ansvarar vi för halva Sveriges kollektivtrafik och vi har höga ambitioner. Vi utvecklar en av världens mest hållbara och attraktiva kollektivtrafik. Och vi jobbar dagligen med att minska vår miljöpåverkan, öka social hållbarhet och ansvarfullt förvalta våra gemensamma medel. Utan oss stannar Stockholm.

Säkerhetsavdelningen

Säkerhetsavdelningens uppdrag är att utgöra ett stöd till förvalt­nings­chefen och avdelningscheferna i säkerhetsfrågor. Säkerhetsavdelningen har även en övervakande och föreskrivande roll inom säkerhetsområdet.

Säkerhetsavdelningen ansvarar enligt trafikförvaltningens arbetsordning för att leda arbetet med säkerhetsskydd inom det helägda bolaget AB SL samt till viss del för trafikförvaltningen. Detta innebär bl.a. att svara för övergripande styrning, uppföljning och kontroll av verksamheten inom ämnesområdet.

Säkerhetsskyddsarbetet leds som en funktion via Grupp säkerhetsskydd där strateger med områdesansvar ansvarar för utveckling och samordning. På avdelningar inom verksamheten finns säkerhetsskyddssamordnare som har till uppdrag att implementera och samordna det lokala säkerhetsskyddsarbetet.

Området Personalsäkerhet

Området Personalsäkerhet leds, samordnas och utvecklas av en Strateg med områdesansvar. Inom personalsäkerhet ingår bland annat arbetet med styrande och stödjande dokument för ämnet, genomförande av säkerhetsprövningar, samordning av leverantörer och avdelningar där vissa säkerhetsprövningar genomförs, samordning av befattningsanalyser, utbildningsverksamhet, information och kommunikation samt administration.

Inom området arbetar idag främst konsulter som en tillfällig lösning. Under 2024 effektiviseras organisationen och anställda handläggare ersätter nuvarande konsultuppdrag för en långsiktig utveckling av verksamheten. Totalt kommer fyra handläggare att tillsättas med olika inriktning.

Området har en dedikerad administratör som stöttar alla handläggare i viss gemensam administration.

Om rollen

Handläggare säkerhetsskydd personalsäkerhet med inriktning säkerhetsprövning ska främst arbeta med genomförande av säkerhetsprövningens alla delar. Det kommer även finnas möjlighet till viss utveckling inom området på uppdrag av ansvarig Strateg. Handläggaren kommer även att stödja inom utbildningsverksamheten.

Du får bland annat jobba med:

Säkerhetsprövning

 • Genomföra säkerhetsprövning för anställda, konsulter och leverantörer
 • Samordna uppföljande samtal och vid behov genomföra samtal
 • Samordna avslutande samtal och vid behov genomföra samtal

Utbildningsverksamhet

 • Genomföra utbildningar inom säkerhetsskydd

Utveckling

 • På uppdrag av ansvarig strateg genomföra utveckling som exempelvis rutinbeskrivningar, mallar, delta i olika projekt.

Beroende på din bakgrund och erfarenhet kan ovan arbetsuppgifter komma att inriktas och justeras.

Tjänsten är placerad vid säkerhetsavdelningens grupp som heter säkerhetsskydd. Du leds i ditt dagliga arbete av Strateg personalsäkerhet som samordnar och utvecklar området personalsäkerhet. Din närmaste chef med personalansvar är Gruppchef säkerhetsskydd.

För rollen krävs det att du ständigt håller dig uppdaterad på det senaste inom området. Det finns därför goda möjligheter att delta i nätverk, utbildningar och andra aktiviteter som bidrar till kompetensutveckling.

För att trivas och lyckas i rollen behöver du:

För att trivas i rollen som Handläggare inom personalsäkerhet behöver vara social, duktig på att föra samtal, analytisk, systematisk och strukturerad. Utöver detta behöver man tycka om att samarbeta, kunna skapa goda relationer och vara en god kommunikatör: lyssna, tala, observera och vara mottaglig för andras kommunikation. En god kommunikatör kommunicerar enkelt och tydligt med fokus på mottagarens förutsättningar och behov.

Du behöver kunna prioritera, vara flexibel och vara självgående. Säkerhetsskyddsarbetet befinner sig i en uppbyggnadsfas 2-3 år framåt och det innebär en spännande situation där du får vara med och påverka utformningen, men också en utmaning i att många delar inte är helt tydliga eller under utveckling.

Krav:

 • Minst ett års arbetslivserfarenhet av säkerhetsarbete inom offentlig eller privat verksamhet

Meriterande:

 • Akademisk utbildning inom Sociologi, Psykologi, Statsvetenskap, Personal, Kriminologi eller annan utbildning som vi bedömer likvärdig.
 • Minst ett års erfarenhet av att handlägga säkerhetsprövningar (alla delar) självständigt
 • Minst ett års erfarenhet av att genomföra utbildningar för en större grupp inom ämnet säkerhet
 • God kunskap om säkerhetsskyddslagstiftningen

Det här erbjuder vi dig

På trafikförvaltningen har du möjlighet att växa och utvecklas för ett helt yrkesliv. Här kan du vara expert och fokusera på ditt sakområde. Samtidigt som du jobbar i ett lag och i en organisation med stor bredd. Det finns stora möjligheter att röra sig mellan olika roller och uppgifter. Du har utrymme att forma din egen karriärväg och stärka både din personliga och professionella utveckling i en spännande och varierad miljö!

Vi är en välkomnande och öppen arbetsplats där vi stöttar och hjälper varandra. Vi vet att nyckeln för att vi ska klara vårt uppdrag – är medarbetare som trivs, mår bra och kan utvecklas på jobbet. Därför lägger vi stor vikt vid att säkerställa hållbarhet i vårt arbetssätt, bland annat genom att erbjuda flexibilitet i vardagen och hybridarbete när möjlighet finns.

Årligen erbjuds hälsoundersökning och friskvårdsbidrag på 5 000 kr. Hälsospåret, vår friskvårdssatsning, innehåller en rad olika hälsofrämjande aktiviteter. SL-kort är en annan uppskattad förmån hos oss. Läs mer om våra förmåner här.

Välkommen med din ansökan!

Du ansöker med CV via vår hemsida, vi har inte möjlighet att ta emot ansökan via e-post. För att säkra objektiva bedömningar använder vi tester i samband med urval. Om du har några frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta rekryterande chef Christopher Forsberg, tfn 0707863357. För frågor om rekryteringsprocessen, kontakta rekryterare Charlotte Sujeebun Olofsson, tfn 0707863222.

Ansök redan i dag eftersom intervjuer kan ske löpande. Sista ansökningsdag är 30 april. Vi ser fram emot din ansökan! 

Tjänsten är placerade i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning innefattande säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll kommer att genomföras innan anställning. I vissa fall ställs krav på svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Eventuella arbetsprov kan bli aktuella för tjänsten.

Webb och sociala medier

För mer information om hur det är att jobba hos oss, besök vår karriärsida. Du hittar oss också på LinkedIn.

Nyckelord: säkerhetsskydd, personalsäkerhet. Säkerhetsprövning

#LI-Hybrid

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2024/2333
Kontakt
 • Charlotte Sujeebun Olofsson, 0707863222
 • Christopher Forsberg, 0707863357
Facklig företrädare
 • Camilla Nyberg, Akavia, 08-12331847
 • Marita Lönnroth, Vision, 08-12333992
 • Thérèse Juvall, Akademikerförbundet SSR, 08-12313942
 • Amir Sokolović, Sveriges ingenjörer, 08-12333706
Publicerat 2024-04-08
Sista ansökningsdag 2024-04-30

Tillbaka till lediga jobb