Hälso-och sjukvårdsförvaltningen, Styrning och stöd, Utredningar och beställarstöd

Vill du ha en central roll hos Sveriges största inköpare av vårdtjänster? Har du lång erfarenhet inom upphandling, inköp och avtalsjuridik? Tycker du om att bidra med operativt stöd och strategiska perspektiv för att möjliggöra för andra att fatta omdömesgilla bedömningar? Då kan denna tjänst vara rätt för dig!

Om oss

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm arbetar på hälso- och sjukvårdsnämnden och primärvårdsnämndens uppdrag för att tillgodose invånarnas behov av hälso- och sjukvård och tandvård. Sammantaget har nämnderna ansvar för en budget på ca 85 miljarder kronor 2024. Nästan ca 35 procent av volymen avtalas med privata vårdgivare som utförare. Det betyder att vi är Sveriges största inköpare av vård. Inköpen sker enligt såväl LOU som LOV.

Tjänsten är förlagd till avdelningen styrning och stöd, på enheten utredning och beställarstöd. Enheten består av ca 15 medarbetare och har ansvar för förvaltningsövergripande frågor inom inköp, avtal och uppföljning, samt patientavgifter. På enheten finns även en funktion mot oegentligheter och välfärdsbrott. 

Om tjänsten 

Rollen som samordnare inom upphandling och inköp innebär att operativt stödja chefer och medarbetare i frågor som rör förvaltningens inköp. Det inbegriper såväl små som stora frågor; exempelvis stöd till kollegor med begränsad erfarenhet inom inköp och upphandling såväl som att i samråd med kollegor och ledning ta fram riktlinjer och strategiska underlag i komplexa frågeställningar. I rollen ingår även att operativt leda förvaltningens upphandlingar av vårdtjänster. Upphandling enligt LOU sker med stöd av regionens serviceförvaltning. Du ska operativt säkerställa att det stöd som förvaltningen köper används på ett effektivt sätt inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen. 

I ditt uppdrag säkerställer du att Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har enkla, tydliga och tillämpbara processer och rutiner för förvaltningens inköp i enlighet med gällande lagstiftning och regionens inköpspolicy. Du förvaltar och vidareutvecklar förvaltningens juridiska stödverktyg (avtalsmallar) för inköp av vård samt säkerställa ändamålsenlig tillämpning av de samma och håller dig à jour inom din specialistkunskap.

Du utvecklar och säkerställer stöd och processer för avrop från regionens ramavtal. Det kan handla om att ta fram nya rutiner, bistå med råd och stöd eller att genomföra avrop när det behövs. Du kommer även att delta, eller säkerställa att annan expertis från förvaltningen deltar, i regionens samordnade upphandlingar.

I rollen ingår även att föra dialog med Regionledningskontorets jurister och externa jurister. Du bistår även med underlag till förvaltningsledning och den politiska ledningen när så behövs.

Vi ser gärna att du med din kompetens och erfarenhet bistår utvecklingen av förvaltningens arbete mot att förebygga oegentligheter och välfärdsbrott. För att säkerställa god kvalitet och för att förhindra oseriösa aktörer behöver vi bättre nyttja lagens möjligheter. I denna roll kommer du att tillsammans med andra identifiera var rättsläget är oklart och bedöma bästa möjliga tillämpning.

Vem är du?

Som person drivs du av att stödja andra och anstränger dig för att leverera lösningar. Du är flexibel, ser helhetsperspektiv och har hela verksamhetens bästa för ögonen i ditt agerande. Rollen kräver att du pragmatiskt kan navigera i målkonflikter. Du väger samman komplex information, olika typer av hänsynstaganden och visar omdöme vid uttalanden, agerande och beslut. 

En stor del av arbetet sker i arbetsgrupper, så en god samarbetsförmåga är avgörande för att du ska lyckas i rollen. Det betyder att du har en mycket god kommunikativ förmåga och lätt för att förmedla information. Du har en god förståelse för hur människor tar till sig kunskap samt förståelse för deras olika förutsättningar. 

Du identifierar aktivt utvecklingsområden, tänker strategiskt och har ett brett perspektiv på frågor. Du ser frågors långsiktiga betydelse och vidare konsekvenser och anpassar dina handlingar därefter.  

Du har:

 • Akademisk examen inom juridik eller samhällsvetenskap
 • Flera års erfarenhet av upphandling inom sociala tjänster
 • Erfarenhet av och känner dig trygg i en arbetsledande roll exempelvis som samordnare eller teamledare
 • Kunskap, erfarenhet och intresse för upphandlingslagstiftningen
 • Erfarenhet av offentlig verksamhet
 • Utmärkt förmåga att kommunicera i tal och skrift på svenska

Meriterande är:

 • Akademisk examen inom juridik
 • Erfarenhet av att arbetat med upphandling enligt LOU och valfrihetssystem enligt LOV av hälso- och sjukvårdstjänster eller motsvarande   
 • Arbetat i en politisk styrd organisation

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Vårt erbjudande

Vi har kollektivavtal och med det följer kollektivavtalade försäkringar, tjänstepension och möjlighet till löneväxling. För att du ska kunna ta ansvar för din hälsa erbjuder vi friskvårdstimme och friskvårdsbidrag samt subventionerad sjukvård i form av kostnadsfri öppensjukvård. Flexibel arbetstid och möjlighet till att arbeta hemifrån har vi för att underlätta för dig att få ihop vardagen. Här kan du läsa mer om förmånerna i vårt kollektivavtal.


Vi sitter på Lindhagensgatan 98, vid Thorildsplan. 

Ansökan

Låter det här som något för dig ser vi gärna att du söker så snart som möjligt. För en komplett ansökan behöver du bilägga både CV och personligt brev. 

Har du frågor är du välkommen att kontakta Matilda Hultgren, på matilda.c.hultgren@regionstockholm.se

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2024/2706
Facklig företrädare
 • Linnea Pettersson, SACO, 08-12313142
 • Anne-Lie Vestlund, Vision, 070-7375715
 • Thérèse Juvall, Akademikerförbundet SSR, 08-12313942
 • Annie Velander, Vårdförbundet, 08-12314329
Publicerat 2024-05-08
Sista ansökningsdag 2024-06-02

Tillbaka till lediga jobb