Vår Teknikavdelning söker projektledare för att leda utredningar av omfattande och strategiskt viktigt åtgärdsbehov inom SL:s anläggning och fordon, för att säkra kollektivtrafiksystemet fortsatta leverans.

Om tjänsten

I rollen som projektledare för utredningar av stora ersättningsinvesteringar får du arbeta med att driva utredningar av omfattande och strategiskt viktigt åtgärdsbehov för att komma fram till långsiktigt hållbara och effektiva lösningskoncept med väl underbyggda beslutsunderlag.

Du leder utredningar i faserna behovsanalys och åtgärdsval, dvs i skedet innan åtgärderna budgeteras, beslutas, projekteras och genomförs. Dina uppdrag kommer att gälla stora och komplexa åtgärder inom SL:s befintliga anläggning och fordon, av typen ersättningsinvesteringar, i syfte att vidmakthålla systemets förmåga. Exempel på behovs- och åtgärdsvalsutredningar som kommer att behöva drivas på Teknikavdelningen framöver är livstidsförlängning och ersättning av spårfordon, strategi för upprustning av anläggningens hissar och rulltrappor, utbyte/upprustning av signalsystem, stora upprustningar av konstruktionsbyggnader i Tunnelbanesystemet, långsiktig plan för arbetsfordonsflottan.

Du får bland annat jobba med att:

 • Ta huvudansvar för att ta fram projektets tid-, kvalitet- och ekonomiska ramar och se till att de hålls
 • Planera upp projektets resursanvändning och bygga effektiva projektorganisationer med interna kompetenser och externa konsulter
 • Styra och koordinera arbetet inom olika tekniska kompetenser mot en effektiv och genomarbetad leverans
 • Vid behov anskaffa externa konsulter för att utföra det tekniska utredningsarbetet
 • Samverka med många olika delar inom, och i vissa fall utom, trafikförvaltningen
 • Sätta samman sammanfattningar av tekniska rapporter och författa de formella beslutsdokumenten
 • Utöver dessa underlag, ta fram övriga beslutsunderlag som behövs, både inom trafikförvaltningen och i den politiska beslutsprocessen, såsom effektmål, utvärderingskriterier, riskanalyser, hållbarhetsvärdering och totalekonomiska bedömningar
 • Presentera beslutsunderlag i trafikförvaltningens investeringsråd, avdelningens ledningsgrupp och andra beredande forum. 

Projektledare är en ny roll i gruppen Investeringsstyrning, som i sig är en nybildad grupp inom Teknikavdelningen med fokus på att förbättra hantering och styrning av avdelningens portfölj med ersättningsinvesteringar om ca 1,7 Mdr SEK årligen. Eftersom det är en ny roll inom en ny grupp så kommer du att ha stor möjlighet att påverka utformningen av både rollen och gruppen, då du får jobba med att forma uppdraget och etablera metodik, struktur och förutsättningar för att kunna utföra arbetsuppgifterna.

Vad vi söker efter

För att trivas i rollen som projektledare för utredningar av stora ersättningsinvesteringar är du tekniskt sett generalist med starkt leveransfokus, samtidigt som du har en förmåga att se helheten. Du har lätt för att identifiera och förstå kärnan i olika frågeställningar, kan definiera arbetet som krävs för att komma fram till olika lösningsalternativ och strukturera upp det arbetet i olika arbetspaket. Du har en förmåga att driva arbetet med en fast hand till ett beslutsunderlag. Du tycker samtidigt om att skriva formella dokument, och behärskar alla delar, teknisk förståelse, ekonomi, administration,

Vidare har du:

 • Högskoleutbildning, gärna ingenjörsutbildning. Alternativt längre relevant erfarenhet utan eftergymnasial utbildning. Eller motsvarande förvärvad erfarenhet
 • Utbildning inom projektledning
 • Ett par års erfarenhet ifrån rollen som projektledare för utredningar
 • Förmågan att skriva formella dokument
 • God kunskap i att förstå och uttrycka dig i tal och skrift på svenska.

Det är meriterande om du även har någon form av certifiering inom projektledning, erfarenhet av att bygga upp ett arbetsområde, såsom utvecklat processer, strukturer, nätverk och arbetssätt för att hantera uppdraget, och erfarenhet från politiska beslutsprocesser och att ta fram beslutsunderlag inom politisk verksamhet.

Startdatum enligt överenskommelse.

Vad vi kan erbjuda dig

Enligt våra medarbetare är vår samlade kompetens och det gemensamma engagemanget utmärkande för vår verksamhet. Tillsammans bidrar vi till Stockholms samhällsutveckling genom att bygga och utveckla en hållbar, modern och tillgänglig kollektivtrafik för 2,3 miljoner invånare. Vårt uppdrag – den gemensamma resan. 

Arbetsmiljö och hälsa är viktigt för oss. Årligen erbjuds hälsoundersökning och friskvårdsbidrag. Hälsospåret, vår friskvårdssatsning, innehåller en rad olika hälsofrämjande aktiviteter. SL-kort är en annan uppskattad förmån hos oss.

Huvudsaklig arbetsplats och självklar mötesplats är kontoret på Västra Kungsholmen. Hit tar du dig enkelt med kollektivtrafiken. Beroende på arbetsuppgifter och verksamhetsbehovet finns möjlighet att varva kontorsarbete med att arbeta hemifrån.

Information och ansökan

Tjänsten är placerad i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning innefattande säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll kommer att genomföras innan anställning. I vissa fall ställs krav på svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Vid frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta rekryterande chef Daniel Welander, tfn 08-123 336 36. För frågor om rekryteringsprocessen, kontakta rekryterare Jannica Chinos, tfn 08-123 336 74. Vi använder tester för att säkra objektiva bedömningar i samband med urval. Ansökan sker via vår hemsida, vi har inte möjlighet att ta emot ansökningar via e-post. Endast CV önskas.

Ansök redan i dag eftersom intervjuer kan ske löpande. Sista ansökningsdag är 28.e mars. Vi ser fram emot din ansökan!

Webb och sociala medier

För mer information om hur det är att jobba hos oss, besök vår karriärsida regionstockholm.se/tfjobb. Du hittar oss också på LinkedIn.

#LI-Hybrid

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Fast månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2023/1683
Kontakt
 • Daniel Welander, 08-1233636
 • Jannica Chinos, 08-1233674
Facklig företrädare
 • Amir Sokolović, SACO, tfn08-6863706
 • Marita Lönnroth, Vision, tfn08-6863992
 • Thérèse Juvall, Akademikerförbundet SSR, tfn08-12313942
Publicerat 2023-02-16
Sista ansökningsdag 2023-03-28

Tillbaka till lediga jobb