Avdelningen för Investeringsprojekt (IP) bygger ut och uppgraderar infrastrukturen för Stockholms kollektivtrafik så nästan 1 miljon människor kan resa med SL trafiken varje dag.  Vi driver ca 150 olika projekt inom regionens 10 åriga investeringsplan på nästan 50 miljarder i ett stort antal teknikområden i alla trafikslag. Dessa projekt kan avse till exempel investeringar eller reinvesteringar.

För att öka effektiviteten och säkerställa att vi efterlever lagar, regler och krav inom säkerhetsskyddslagstiftningen behöver rollen som säkerhetsskyddssamordnare tillsättas (2st tjänster).

Om oss

Hos oss på trafikförvaltningen får du jobba med starka varumärken som SL, Waxholmsbolaget, Färdtjänst i Region Stockholm och Spårvägsmuseet.

Tillsammans ansvarar vi för halva Sveriges kollektivtrafik och vi har höga ambitioner. Vi utvecklar en av världens mest hållbara och attraktiva kollektivtrafik. Och vi jobbar dagligen med att minska vår miljöpåverkan, öka social hållbarhet och ansvarfullt förvalta våra gemensamma medel. Utan oss stannar Stockholm.

Om rollen

Säkerhetsskyddssamordnare stödjer avdelningen och projekten inom säkerhetskyddsrelaterade frågor. En central del av rollen är att säkerställa säkerhetsskyddslagens efterlevnad inom hela avdelningen och alla faser av verksamhetens projekt. Rollens innehåll, arbetsuppgifter och processer styrs av den centrala säkerhetsskyddsfunktionen som ger rollen behörighet att genomföra vissa arbetsuppgifter.

Vi söker två tjänster som säkerhetsskyddssamordnare där den ena av tjänsterna har ett särskilt samordningsansvar. Samordningsansvaret innebär att övriga säkerhetsskyddssamordnare, projektskyssamordnare och liknande resurser på avdelningen är underställda rollen som har ett funktionsansvar.

I arbetet ingår också att ta initiativ och bidra till strategisk utveckling av arbetsmetodik, införande och anpassade processer på avdelningen.

Du får bland annat jobba med:

 • Säkerhetsskyddsanalys

Ta fram, implementera, förvalta och revidera avdelningens säkerhetsskyddsplan.

 • Säkerhetshotande händelser

Rapportera och hantera underrättelser om händelser eller misstänkta händelser.

 • Informationssäkerhet

Säkerställ krav för behandling samt IT- och informationssäkerhetskrav i verksamhetens informationssystem som omfattas av säkerhetsskyddslagen.

 • Fysisk säkerhet

Säkerställ krav för fysisk säkerhet avdelningens lokaler eller anläggningar. Inklusive kravhantering i projekt och upphandlingar.

 • Personalsäkerhet

Genomför säkerhetsprövningar för konsulter och leverantörer.

 • Exponering av verksamhet

Säkerställ att avdelningens efterlevnad vid exponering av verksamhet genom handläggning av säkerhetsskyddavtal eller motsvarande.

 • Tillsyn och kontroll

Genomför årlig internkontroll för säkerhetsskyddet enligt centralt fastställd internkontroll.

Beroende på din bakgrund och erfarenhet kan ovan arbetsuppgifter komma att inriktas och fördelas upp mellan de två tjänsterna.

Tjänsten är placerad vid säkerhetsavdelningens grupp som heter säkerhetsskydd. Du leds i ditt dagliga arbete av gruppchef tillika biträdande säkerhetsskyddschef. Planeringen och tidssättning av arbetsuppgifter görs i samverkan med särskilt utsedd kontaktperson på avdelningen investeringsprojekt och projektledare för respektive projekt.

Till din hjälp finns meriterade kollegor och konsulter i den centrala säkerhetsskyddsfunktionen.

För rollen krävs det att du ständigt håller dig uppdaterad på det senaste inom området. Det finns därför goda möjligheter att delta i nätverk, utbildningar och andra aktiviteter som bidrar till kompetensutveckling.

För att trivas och lyckas i rollen behöver du:

För att trivas i rollen som säkerhetsskyssamordnare är du strukturerad, van att samordna och hantera många samtida pågående ärenden både operativt och strategiskt. Du behöver kunna prioritera, vara flexibel och vara självgående. Säkerhetsskyddsarbetet befinner sig i en uppbyggnadsfas 2-3 år framåt och det innebär en spännande situation där du får vara med och påverka utformningen men också en utmaning i att många delar inte är tydliga eller under utveckling.

Krav för säkerhetsskyssamordnare utan samordningsansvar

 • Eftergymnasial utbildning inom Sociologi, Statsvetenskap, Organisation, Projektledning, Samhällsbyggnad, Teknik eller annan utbildning som vi bedömer likvärdig.
 • Minst ett års erfarenhet av säkerhetsarbete i offentlig eller privat sektor.
 • Minst ett års erfarenhet av arbete med att upprätta och handlägga analyser, riskanalyser och liknande.
 • God förmåga att uttrycka sig i tal och skrift i svenska.

Krav för säkerhetsskyssamordnare med samordningsansvar:

 • Akademisk utbildning inom Sociologi, Statsvetenskap, Organisation, Projektledning, Samhällsbyggnad, Teknik eller annan utbildning som vi bedömer likvärdig.
 • Flerårig erfarenhet av säkerhetsarbete eller säkerhetsskyddsarbete inom offentlig eller privat verksamhet.
 • Flerårig erfarenhet av arbete med att upprätta och handlägga analyser, riskanalyser och liknande.
 • God kunskap om säkerhetsskyddslagstiftningen.
 • I rollen är det viktigt med en god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift i svenska.

Meriterande:

 • Utbildning eller kurser inom Samhällssäkerhet, Riskhantering eller Säkerhetsskydd.
 • kurser inom relevant område såsom Samhällsbyggnad, Väg och vatten, Lantmäteri, Farkostteknik, Maskinteknik, Industriell ekonomi, Elektroteknik och Datateknik.
 • Projektledarutbildning tex IPMA, PMI, XLPM
 • Erfarenhet av att arbeta i komplexa infrastrukturprojekt
 • God kunskap om handläggning av ärenden inom personalsäkerhet, fysisk säkerhet, säkerhetsskyddsanalys, informationssäkerhet.
 • Kunskap om projekt som arbetsform; organisation, målstyrning, riskhantering, kommunikation osv.

Det här erbjuder vi dig

På trafikförvaltningen har du möjlighet att växa och utvecklas för ett helt yrkesliv. Här kan du vara expert och fokusera på ditt sakområde. Samtidigt som du jobbar i ett lag och i en organisation med stor bredd. Det finns stora möjligheter att röra sig mellan olika roller och uppgifter. Du har utrymme att forma din egen karriärväg och stärka både din personliga och professionella utveckling i en spännande och varierad miljö!

Vi är en välkomnande och öppen arbetsplats där vi stöttar och hjälper varandra. Vi vet att nyckeln för att vi ska klara vårt uppdrag – är medarbetare som trivs, mår bra och kan utvecklas på jobbet. Därför lägger vi stor vikt vid att säkerställa hållbarhet i vårt arbetssätt, bland annat genom att erbjuda flexibilitet i vardagen och hybridarbete när möjlighet finns.

Årligen erbjuds hälsoundersökning och friskvårdsbidrag på 5 000 kr. Hälsospåret, vår friskvårdssatsning, innehåller en rad olika hälsofrämjande aktiviteter. SL-kort är en annan uppskattad förmån hos oss. Läs mer om våra förmåner här.

Välkommen med din ansökan!

Du ansöker med CV via vår hemsida, vi har inte möjlighet att ta emot ansökan via e-post. För att säkra objektiva bedömningar använder vi tester i samband med urval. Om du har några frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta rekryterande chef Christopher Forsberg, tfn 0707- 86 33 57. För frågor om rekryteringsprocessen, kontakta rekryterare Charlotte Sujeebun Olofsson, tfn 0707-86 32 22.

Ansök redan i dag eftersom intervjuer kan ske löpande. Sista ansökningsdag är 20 maj. Vi ser fram emot din ansökan! 

Tjänsten är placerade i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning innefattande säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll kommer att genomföras innan anställning. I vissa fall ställs krav på svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Eventuella arbetsprov kan bli aktuella för tjänsten.

Webb och sociala medier

För mer information om hur det är att jobba hos oss, besök vår karriärsida. Du hittar oss också på LinkedIn.

Nyckelord: ex projektledare, infrastruktur

#LI-Hybrid

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2024/2820
Kontakt
 • Charlotte Sujeebun Olofsson, 0707863222
 • Christopher Forsberg, 0707863357
Facklig företrädare
 • Camilla Nyberg, Akavia, 08-12331847
 • Marita Lönnroth, Vision, 08-12333992
 • Thérèse Juvall, Akademikerförbundet SSR, 08-12313942
 • Amir Sokolović, Sveriges ingenjörer, 08-12333706
Publicerat 2024-04-29
Sista ansökningsdag 2024-05-20

Tillbaka till lediga jobb