Psykiatri, SCÄ, Nationell högspecialiserad vård barn och unga

Vi söker nu dig som är utbildad specialistpsykolog och intresserad av vår patientgrupp.

Stockholms centrum för ätstörningar (SCÄ) är en av de största specialistklinikerna i världen för patienter med ätstörningar och tar emot patienter i alla åldrar.
Idag har vi en välutvecklad verksamhet med öppenvård, dagvård och heldygnsvård för både vuxna, barn och ungdomar. Vi är idag närmare 200 anställda och kommer expandera mycket under 2024. Våra heldygnsvårdsavdelningar kommer under 2024-2026 att flytta till nya lokaler medan öppenvården finns kvar på Södermalm i Stockholm. 

Läs gärna mer om vår verksamhet här.

Region Stockholm har fått tillstånd från Socialstyrelsen att bedriva nationell högspecialiserad vård (NHV) för patienter med svårbehandlad ätstörning, en verksamhet som startade 1 december 2023 på SCÄ. Vi är ett engagerat team med hög kompetens som har goda förutsättningar för att bygga vården för patienter med särskilt komplexa behov.

Läs gärna mer om NHV här

Nationell högspecialiserad heldygnsvård vid svårbehandlad ätstörning är en enhet under uppbyggnad och kommer att ha möjlighet att vårda patienter med svårbehandlad ätstörning. Utgångspunkt för NHV är att individanpassa behandlingsupplägget och utöver fokus på ätstörningen även ta hänsyn till psykiatrisk samsjuklighet. De professioner som kommer arbeta på vårdavdelningen är undersköterskor, fysioterapeut, läkare, dietist och psykolog.
Du arbetar tillsammans med teamet för att utveckla en god relation till patienten som bygger på tillit och samarbete.

Nationell högspecialiserad heldygnsvård för barn och unga har plats för 5 barn upp till 18 år. 
Vi vill åstadkomma ett öppet och trivsamt arbetsklimat med nära samarbete mellan våra olika enheter. Arbetet sker utifrån evidensbaserade metoder och har goda behandlingsresultat.

Arbetsuppgifter:
Som specialistpsykolog kommer du att genomföra bedömningsarbete, motivationsarbete och annat förberedande arbete med din patient inför en inläggning. Du kommer tillsammans med ansvarig läkare föra dialog med remittenter och andra aktörer för att skapa goda förutsättningar för patienten att ta till sig behandlingen, liksom att föra dialog med och genomföra psykoedukativa insatser i kontakt med anhöriga och exempelvis boendestöd. Du kommer kunna ha en betydande roll i utvecklingsarbetet inom NHV och ha stora möjligheter att påverka vården i dialog med dina kollegor inom den regionala och nationella NHV-vården, liksom i samarbetet med internationella forskningsteam.

Inom heldygnsvården ansvarar du för psykologisk behandling individuellt liksom i gruppformat med utgångspunkt från SLSOs vårdprocesser och processkartor. Du kan även få uppdrag i att handleda och utbilda vårdpersonal, eller i att ge vårdgrannar konsultation. Det finns ett tydligt fokus på att se till hela människan och kartlägga vilka hinder och möjligheter som finns för tillfrisknande och återhämtning.

Arbetet baseras bland annat på familjebaserad terapi och/eller kognitiv beteendeterapi och insatser som anses vara golden standard inom ätstörningsvården vad gäller exempelvis måltidsstöd. Enheten kommer ha ett integrativt förhållningssätt och använda sig av flera metoder exempelvis dialektisk beteendeterapi och radikalt öppen dialektiskbeteendeterapi eller mer generalistiska modeller såsom SSCM (där du får utbildning). Vi utvecklar även anpassningar i vården på avdelningen för patienter med exempelvis autism. Inom NHV enheterna är det kopplat ett strukturerat arbete med vårdplanering i tvärprofessionella team med patienten men även med hemsektor/hemregionen samt uppföljningar efter vårdtiden. Dessa kan ske både fysiskt och digitalt. Det finns goda förutsättningar att delta i forskningsprojekt och vidareutbilda sig inom olika områden som är relevanta för NHV.

Anställningsform och arbetstider:
Tillsvidareanställning på heltid.
40 timmar/vecka, dagtid måndag-fredag.

Kvalifikationer:
Du är legitimerad psykolog med specialistutbildning och erfarenhet av att arbeta med barn och unga och/eller ätstörningar. Har du tidigare arbetat med KBT-E, FBT, SSCM, MANTRA, dialektisk beteendeterapi/radikalt öppen dialektisk beteendeterapi och har erfarenhet av ofta förekommande samsjuklighet, såsom ex. autism, självskada eller tvång ser vi detta som meriterande.

Personliga egenskaper:
Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet och ser gärna att du är nyfiken och intresserad av ätstörningsvård. Du är en person som gärna delar med dig av dina kunskaper och erfarenheter och vill vara med och utveckla vården för denna patientgrupp.

Utbildning & lärotillfällen:
Omfattande utbildningspaket kommer erbjudas gällande ätstörningar och hur ätstörningsvård bedrivs, detta inkluderar introduktion på befintliga enheter. Bemötande, personcentrerad vård, samsjuklighet och somatiskt omhändertagande kommer också ingå i utbildningspaketet.

Våra förmåner:
SLSO skapar goda förutsättningar för att du som medarbetare ska utvecklas och bli riktigt bra inom din profession. Som medarbetare har du förmåner såsom fri sjukvård upp till högkostnadsskyddet, extra ersättning vid föräldraledighet, avtalspension samt försäkringar. Vi tillämpar även flextid, friskvårdstimme, samt 5000kr i friskvårdsbidrag/kalenderår.

Följ din dröm jobba hos oss på Stockholms läns sjukvårdsområde (regionstockholm.se)

Intervjuer sker löpande under ansökningstiden. Välkommen med din ansökan redan idag!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2024/3640
Kontakt
  • Javiera Maluenda, enhetschef, 070-2329830
Facklig företrädare
  • Liisa Holtay, psykologförbundet, 08-12340484
Sista ansökningsdag 2024-06-30

Tillbaka till lediga jobb