Vill du göra skillnad för framtidens säkerhetsarbete inom kollektivtrafiken? Sök då tjänsten som Trafiksäkerhetsspecialist!

Om oss

Hos oss på trafikförvaltningen får du jobba med starka varumärken som SL, Waxholmsbolaget, Färdtjänst i Region Stockholm och Spårvägsmuseet.

Tillsammans ansvarar vi för halva Sveriges kollektivtrafik och vi har höga ambitioner. Vi utvecklar en av världens mest hållbara och attraktiva kollektivtrafik. Och vi jobbar dagligen med att minska vår miljöpåverkan, öka social hållbarhet och ansvarfullt förvalta våra gemensamma medel. Utan oss stannar Stockholm.

Om rollen

Som trafiksäkerhetsspecialist arbetar du inom grupp Trafik- och tekniksäkerhet, en stabsfunktion inom trafikförvaltningens Teknikavdelning. I gruppen ingår även övriga trafiksäkerhetsspecialister, trafikchef och trafiksäkerhetsutredare, samt specialister inom bland annat brandsäkerhet och fastighetssäkerhet. Du kommer att samarbeta nära med sektion Infrastruktur BEST (bana, el, signal, tele) och även samverka med övriga sektioner och avdelningar inom trafikförvaltningen, där du bidrar med dina  kunskaper inom trafiksäkerhet och riskhantering för spårtrafik.

Din roll kommer innebära att du bland annat leder eller deltar i:

 • riskbedömningar och riskanalyser kopplade till trafiksäkerhet
 • revisioner kopplade till trafiksäkerhet
 • reviderar säkerhetsdokument kopplat till trafiksäkerhet
 • godkänna ny- och ombyggd infrastruktur (ge alternativt avslå trafikdriftgodkännande)
 • följa upp och utveckla trafiksäkerhetsarbetet kopplat till trafikförvaltningens tillstånd som spårinnehavare och infrastrukturförvaltare
 • granska och värdera projektering i projekt, samt förändringar av trafikförvaltningens anläggningar och tillgångar
 • stödja linjeverksamheten och projekt med trafiksäkerhetskompetens.

I din roll ingår även uppföljning av drift- och underhållsentreprenörer gällande trafiksäkerhet.

Du är sakkunnig i trafiksäkerhetsfrågor inom arbeten i infrastruktur och spår, såväl avseende interna frågeställningar som i samarbeten med externa intressenter, underhållsentreprenörer, fordonsleverantörer, myndigheter och forskningsprojekt.

Du kommer ingå i Trafikförvaltningens beredskap, och ha dygnet-runt beredskap, enligt schema omkring var tionde vecka, för faktainsamling till utredningar av trafiksäkerhetshändelser.

För att trivas och lyckas i rollen behöver du:

Vara mån om att etablera goda relationer såväl internt som externt. Du är bra på kommunikation och har ett stort mått av personlig integritet och ansvarstagande. Du är självgående och har ett strukturerat arbetssätt.

Krav:

 • Högskoleexamen inom relevant område och/eller relevant yrkeserfarenhet inom transportbranschen/spårtrafikbranschen
 • Flera års erfarenhet av säkerhetsstyrningsarbete inom tillståndsbaserad verksamhet som exempelvis kärnkraft, el, flyg, spårtrafikområdet eller liknande
 • Kunskap och erfarenhet av systematiskt arbete med rapportering, uppföljning och analys av säkerhetsfaktorer
 • Kunskap och erfarenhet av arbete i spår
 • B-körkort

Det är meriterande om du har:

 • Erfarenhet av säkerhetsutredningar
 • Erfarenhet av riskbedömningar
 • Erfarenhet av spårburen persontrafik
 • Teknisk sakkunskap/erfarenhet av spåranläggningar
 • Erfarenhet som utredare eller faktainsamlare
 • Erfarenhet av arbete med SoS-planering, förare av spårbundna arbetsfordon, utbildare inom spårtrafik eller olycksplatsansvarig (OPA)/resurs- och återställningsansvarig RÅA
 • Erfarenhet/kunskap om regelverk för arbete i spår.

Det här erbjuder vi dig

På trafikförvaltningen har du möjlighet att växa och utvecklas för ett helt yrkesliv. Här kan du vara expert och fokusera på ditt sakområde. Samtidigt som du jobbar i ett lag och i en organisation med stor bredd. Det finns stora möjligheter att röra sig mellan olika roller och uppgifter. Du har utrymme att forma din egen karriärväg och stärka både din personliga och professionella utveckling i en spännande och varierad miljö!

Vi är en välkomnande och öppen arbetsplats där vi stöttar och hjälper varandra. Vi vet att nyckeln för att vi ska klara vårt uppdrag – är medarbetare som trivs, mår bra och kan utvecklas på jobbet. Därför lägger vi stor vikt vid att säkerställa hållbarhet i vårt arbetssätt, bland annat genom att erbjuda flexibilitet i vardagen och hybridarbete när möjlighet finns.

Årligen erbjuds hälsoundersökning och friskvårdsbidrag på 5 000 kr. Hälsospåret, vår friskvårdssatsning, innehåller en rad olika hälsofrämjande aktiviteter. SL-kort är en annan uppskattad förmån hos oss. Läs mer om våra förmåner här.

Välkommen med din ansökan!

Du ansöker med CV via vår hemsida, vi har inte möjlighet att ta emot ansökan via e-post. För att säkra objektiva bedömningar använder vi tester i samband med urval. Om du har några frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta rekryterande chef Kristina Tormod, tfn 070-786 18 67. För frågor om rekryteringsprocessen, kontakta rekryterare Anna Papatziamos, tfn 08-123 338 79.

Ansök redan i dag eftersom intervjuer kan ske löpande. Sista ansökningsdag är 24 maj. Vi ser fram emot din ansökan! 

Tjänsten är placerade i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning innefattande säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll kommer att genomföras innan anställning. I vissa fall ställs krav på svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster. 

Tjänsten kräver också att man uppfyller Transportstyrelsens hälsokrav samt att man har genomgått Tri-utbildning med godkänt resultat. 

Webb och sociala medier

För mer information om hur det är att jobba hos oss, besök vår karriärsida. Du hittar oss också på LinkedIn.

#LI-Hybrid

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2024/3002
Kontakt
 • Anna Papatziamos, 070-7863879
 • Kristina Tormod, 070-7861867
Facklig företrädare
 • Camilla Nyberg, Akavia, 08-12331847
 • Marita Lönnroth, Vision, 08-12333992
 • Thérèse Juvall, Akademikerförbundet SSR, 08-12313942
 • Amir Sokolović, Sveriges ingenjörer, 08-12333706
Publicerat 2024-05-08
Sista ansökningsdag 2024-05-24

Tillbaka till lediga jobb