Varje dag reser närmare 800 000 personer med den allmänna kollektivtrafiken i Stockholm. Höga krav på en väl utbyggd, lättillgänglig och pålitlig kollektivtrafik innebär höga krav på IT. Tycker du om att arbeta med människor och vill du vara med och påverka? Då kan det här vara rätt möjlighet för dig!

Trafikförvaltningen är mitt i en omfattande digital transformation som drivs på av samhällsutvecklingen och branschens digitalisering. Behovet att stärka förmågan att utveckla, förvalta och drifta stabila och säkra digitala lösningar ökar lavinartat. För att uppnå våra strategiska mål måste trafikförvaltningen dra nytta av digitaliseringen för att effektivisera förvaltningen och utveckla kollektivtrafiksystemet genom strategisk styrning som utnyttjar teknologiförändringarna. Trafikförvaltningen är en stor och komplex verksamhet med en omfattande teknisk anläggningsmassa vars uppkopplade ekosystem växer med ny digital anläggning, uppkopplade fordon och resenärer.

Vi söker nu en erfaren chef att leda och forma funktionen för strategi och enterprisearkitektur med fokus på digitalisering. Du blir chef för gruppen Arkitektur på IT-avdelningen. Ditt huvudsakliga uppdrag blir att leda och utveckla avdelningens strategi- och arkitekturarbete, samtidigt som du etablerar en verksamhetstyrd EA-förmåga. Du kommer att spela en central roll i att säkerställa att vår IT-avdelning utvecklar och implementerar en effektiv strategisk ledning i nära samarbete med verksamhetsledningen.

Om tjänsten 

I ansvarsområdet ingår stödjande funktioner som enterprisearkitektur, omvärldsanalys, strategisk utveckling och trafikupphandling. Centrala kontaktytor inkluderar CIO med ledningsgrupp samt andra verksamhetsledningsgrupper.  Stor samverkan sker med intressenter från hela trafikförvaltningen och dess avdelningar, exempelvis Strategisk Utveckling, Teknikavdelningen och Investeringsprojekt. I rollen ingår att aktivt samverka och bygga relationer samt bidra i verksamhetsdrivna forum med fokus på att lyfta och främja en ökad digital mognad och innehåll i strategiska planer och målbilder över hela trafikförvaltningen.

I rollen som gruppchef kommer du även ansvara för:

 • Visions och målarbete samt effektuppföljning för digitalisering
 • Trafikförvaltningens övergripande arkitekturstyrning
 • Strategi för IT-tillgångar och digitala tjänster
 • Övergripande kravställning och samordning av IT-krav i upphandling och inköp
 • Personal och budgetansvar

Tjänsten är en del av sektionen Arkitektur och Säkerhet där du är en del av ledningsgruppen. Du rapporterar till sektionschef. 

Vad vi söker 

Då trafikförvaltningen är en organisation i förändring söker vi dig som har arbetat några år som chef, och har bred erfarenhet inom ledarskap med fokus på IT och digitalisering. Ditt ledarskap präglas av ett coachande förhållningssätt där du är van att situationsanpassa, motivera och engagera medarbetare. Vi ser det självklart att du har god kunskap om och förmåga att tillämpa det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Vidare har du:

 • Flera års aktuell erfarenhet av roll med ansvar för något av områdena enterprisearkitektur, strategiutveckling eller verksamhetsutveckling (inom ex en IT-avdelning)
 • Erfarenhet och förmåga kring förändringsledning samt strategiska och taktiska dialoger och ställningstaganden
 • God kunskap inom verksamhetsutveckling, lean metodik, teknologi och enterprisarkitektur
 • Mycket god förmåga att förstå och omsätta verksamhetsbehov till strategiska inriktningar och långsiktiga planer
 • Mycket god förmåga att samverka med ledningsgrupper och skapa struktur och förutsättningar för tydliga målbilder för inriktning och effekthemtagning
 • Förmåga att kunna situationsanpassa ditt ledarskap, motivera och engagera medarbetare samt tillämpa ett coachande förhållningssätt

Det är positivt om du har erfarenhet av arbete med organisations- och verksamhetsutveckling i en stor/komplex organisation. Då trafikförvaltningen fortsätter sin förändringsresa ser vi gärna att du har erfarenhet av förändringsledning på ledningsgruppsnivå.

Vårt koncernspråk är svenska vilket ställer krav på att du talar och skriver svenska obehindrat.

Som person är du driven och engagerad i att leda och forma strategiska initiativ. Din självinsikt och förmåga att bygga relationer gör dig till en stark kommunikatör som kan skapa förståelse och tillhörighet inom organisationen. Din anpassningsförmåga och affärsmässighet gör att du trivs i en miljö där förändring är en konstant faktor och du ser möjligheter till att driva verksamhetsutveckling framåt.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. Startdatum enligt överenskommelse.

Tjänsten är placerad i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning innefattande säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll kommer att genomföras innan anställning. I vissa fall ställs krav på svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Vad vi kan erbjuda dig 
Enligt våra medarbetare är vår samlade kompetens och det gemensamma engagemanget utmärkande för vår verksamhet. Tillsammans bidrar vi till Stockholms samhällsutveckling genom att bygga och utveckla en hållbar, modern och tillgänglig kollektivtrafik för 2,3 miljoner invånare. Vårt uppdrag – den gemensamma resan. 

Arbetsmiljö och hälsa är viktigt för oss. Årligen erbjuds hälsoundersökning och friskvårdsbidrag. Hälsospåret, vår friskvårdssatsning, innehåller en rad olika hälsofrämjande aktiviteter. SL-kort är en annan uppskattad förmån hos oss.

Huvudsaklig arbetsplats och självklar mötesplats är kontoret på Västra Kungsholmen. Hit tar du dig enkelt med kollektivtrafiken. Beroende på arbetsuppgifter och verksamhetsbehovet finns möjlighet att varva kontorsarbete och distansarbete. 

Information och ansökan 

I denna rekrytering samarbetar vi med Experis. Vid frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta rekryteringskonsulter Pia Boström, 0703 14 68 66 eller Anki Snis, 0703 77 59 69.

Vi använder tester för att säkra objektiva bedömningar. Ansökan sker via vår hemsida, vi har inte möjlighet att ta emot ansökningar via e-post. Endast CV önskas. 

Sista ansökningsdag är 2024-05-29. Då vi intervjuar löpande ber vi dig inte vänta med att söka tjänsterna. Vi ser fram emot din ansökan!   

Webb och sociala medier 
För mer information om hur det är att jobba hos oss, besök vår karriärsida www.regionstockholm.se/tfjobb. Du hittar oss också på Linkedin.

#hybrid

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2024/2924
Kontakt
 • Anki Snis, 0703775969
 • Pia Boström, 0703146866
Facklig företrädare
 • Camilla Nyberg, Akavia, 08-12331847
 • Marita Lönnroth, Vision, 08-12333992
 • Thérèse Juvall, Akademikerförbundet SSR, 08-12313942
 • Amir Sokolović, Sveriges ingenjörer, 08-12333706
Publicerat 2024-05-06
Sista ansökningsdag 2024-05-29

Tillbaka till lediga jobb