Karolinska Universitetssjukhuset, Funktion Medicinsk Diagnostik Karolinska

Vill du leda och utveckla aferesmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset och bli en del av Karolinska ATMP-centrum med fokus på framtidens cell och genterapier? Nu finns det möjlighet att blir enhetschef för denna unika verksamhet.

Du erbjuds

 • möjligheten att arbeta på ett av Europas bästa sjukhus med vård i framkant
 • att bli en del av ett högspecialiserat team med interprofessionellt kunskapsutbyte nationellt och internationellt   
 • möjlighet att delta i ledarskapsutbildningar och sjukhusövergripande utvecklingsprojekt

Om verksamheten

Aferesmottagningen är en del av Klinisk Immunologi och transfusionsmedicin (KITM) som består av 380 medarbetare. KITMs arbete innefattar bloddonation, blodkomponentframställning, patientverksamhet inom hemoterapi samt specialanalyser och storskalig analysverksamhet med högteknologisk utrustning inom Transfusionsmedicin och Klinisk Immunologi. Vi arbetar med diagnostik och teknik i framkant samt forskning, utveckling och ett intensivt förändringsarbete. 

Sektionen Hemoterapi är en av fyra sektioner på KITM. På sektionen finns två enheter, Aferesmottagningen och Stamcellslaboratoriet. Dessa två enheter har ett tätt samarbete gällande studier och cellprodukter. Verksamheten är ackrediterad enligt IVO, Läkemedelsverket, JACIE och Swedac. Vi arbetar ständigt med förbättringar och kvalitetssäkring för att uppehålla en god verksamhet. KITM är en viktig del av Karolinska ATMP-centrum där vi tillsammans med Karolinska Institutet tar fram världsledande behandlingar. Forskningen är en naturlig del av kliniken där vi strävar efter att samarbeta med ledande forskare.

Aferesmottagningen är en unik verksamhet på sjukhuset. Det är en blandning av klinisk verksamhet med komplexa patienter, friska donatorer och medicintekniska produkter. Vårt uppdrag handlar bland annat om att samla celler inför autolog och allogen stamcellstransplantation. Cellterapier är under utveckling och vi bidrar med startmaterial för olika Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP) bland annat CAR-T. Vi utför många plasmafereser och kolonnbehandlingar för svårt sjuka patienter med olika autoimmuna tillstånd, inför transplantationer, lipidrubbningar med mera. Varje år utförs ca 2000 aferesbehandlingar på enheten. Variationen av patienterna kan vara stora, med de yngsta patienterna är några månader gammal till multisjuka äldre. Utöver detta bedöms också fler än hundra potentiella stamcellsdonatorer varje år.

Om tjänsten

Som enhetschef kommer du att utforma samt leda arbetet på Aferesmottagningen. Du ansvarar för en arbetsgruppgrupp på 15 sjuksköterskor. KITMs arbete innefattar bloddonation, blodkomponentframställning, patientverksamhet inom hemoterapi samt specialanalyser och storskalig analysverksamhet med högteknologisk utrustning inom Transfusionsmedicin och Klinisk Immunologi. Vi arbetar med diagnostik och teknik i framkant samt forskning, utveckling och ett intensivt förändringsarbete. 

Dessa medarbetare är uppdelade på två huvudsakliga team, ett i Solna och ett i Huddinge samt en mindre mottagningsverksamhet i anslutning till Blodcentralen Sergel. Du kommer att ha fullt personalansvar för arbetsgruppen vilket innefattar ansvar för arbetsmiljö, rekrytering, lönesättning, medarbetarsamtal, ekonomi, miljö och kvalitetsarbete. Du rapporterar till sektionschefen och ingår ledningsgruppen på sektionen Hemoterapi.

Utöver rutinverksamheten förväntas enhetschefen också delta i strategisk planering av verksamheten. Det finns ett snabbt växande behov av startmaterial för många cellterapier. Man hittar även fler behandlingsindikationer för plasmaferesbehandlingar. För att vara med i framkant inom forskning och utveckling deltar också aferesmottagningen i många studier.

Enhetschefen har en viktig roll i kliniska diskussioner och fördelning av arbete under dag och jourtid. Tillgänglighet och närvaro är viktig för personalgruppen.

Anställningen är en tillsvidareanställning och provanställning kan komma att tillämpas. 

Vi söker dig som

För att kunna leda personal och verksamheten i en föränderlig miljö söker vi någon som är trygg och gärna har ledarskapserfarenheter sedan tidigare. Om tidigare erfarenhet saknas behövs ett genuint intresse för att lära sig mer om verksamheten och för att förstå utmaningar som finns i en högspecialiserad verksamhet.

Vi söker någon som kan ta hand om både planerad verksamhet och akuta situationer. Rollen kräver också en tydlig kommunikation mellan olika yrkesgrupper och andra chefer. Som enhetschef ansvarar man för en del i ett större flöde där man får hitta gemensamma lösningar tillsammans med andra kliniker. God planering och organisationsförmåga är av stort värde för att skapa rutiner som fungerar även vid förändringar.

Som enhetschef förväntas man besitta god klinisk kompetens och omdöme. Detta för att kunna stödja medarbetargruppen i rutinarbetet med patienterna samt i diskussioner med medicinskt ansvariga gällande prioriteringar av behandlingar.

Som ledare ser du till helheten och du är ett föredöme, visar personlig omtanke samt kan motivera och inspirera dina medarbetare att utvecklas i sin yrkesroll och i organisationen, alltid med patienten i fokus.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Kvalifikationer 

Krav:

 • Legitimerad sjuksköterska
 • Erfarenhet av ledande uppdrag
 • Mycket goda kunskaper i svenska och engelska, både i tal och skrift

Meriterande:

 • Dokumenterad erfarenhet av att ha arbetat som chef med ekonomi-, planerings- och personalansvar.
 • Erfarenhet av aferesmaskiner eller arbete med liknande medicintekniska produkter
 • Klinisk erfarenhet av närliggande medicinsk specialitet, till exempel: Hematologi, reumatologi och njurmedicin. 
 • Forskningserfarenhet alternativt pågående forskning inom relevant ämnesområde.

Ansökan
I vår rekryteringsprocess använder vi oss av Assessios test MAP och Matrigma. MAP är ett personlighetstest och Matrigma är ett icke-verbalt begåvningstest och båda bygger på arbetspsykologisk forskning. Testerna används som ett komplement till dina erfarenheter och kompetenser och syftet är att göra vår urvalsprocess kvalitetssäker och transparent.

Om du uppfyller tjänstens kvalifikationer kommer du att få en inbjudan till att utföra tester. Länken skickas normalt första dagen efter ansökningstidens slut du får sedan tre arbetsdagar på dig att genomföra testerna. Urvalsprocessen påbörjas först efter att testerna är genomförda.

Din ansökan inte är komplett förrän du genomfört testerna.

För att din ansökan ska vara komplett ska den innehålla:
1. CV
2. Personligt brev
3. Genomförda tester (MAP och Matrigma)
4. Övriga bilagor (bilagor bifogas i förekommande fall)
- Yrkesexamen

Varmt välkommen med din ansökan – Tillsammans är vi Karolinska!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-06-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2024/2778
Kontakt
 • Tengyu Wang, 0704-613668
Facklig företrädare
 • Vårdförbundet Huddinge , vardforbundet.karolinska@regionstockholm.se
 • Vårdförbundet Solna, vardforbundetsolna.karolinska@regionstockholm.se
Publicerat 2024-04-29
Sista ansökningsdag 2024-05-31

Tillbaka till lediga jobb