Karolinska Universitetssjukhuset, Funktion Medicinsk Diagnostik

PKU-laboratoriet tillhör den medicinska enheten Centrum för Medfödda Metabola Sjukdomar (CMMS). Våra analyser är i absolut världsklass och bidrar till att fler patienter får en korrekt diagnos. Nu söker vi en ny kollega!

Vi erbjuder

Hos oss kommer du att:

 • Erbjudas ett spännande och varierat arbete på PKU-laboratoriet som är ensamhetsutövare av det så kallade ”PKU provet”  (Phenyl Ketone Uria = fenylketonuri) som tas på Sveriges alla nyfödda barn.
 • Ingå i ett team där det finns ett tätt samarbete mellan de olika professionsgrupperna på PKU laboratoriet och CMMS såsom biomedicinska analytiker, sjukhuskemister, läkare samt administrativ personal.
 • Få arbeta i en expanderande verksamhet med goda möjligheter till fortsatt anställning.

Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta hos oss på Karolinska Universitetssjukhuset och vill du läsa mer om våra förmåner kan du läsa här.

Om tjänsten

På CMMS, som nu består av närmare 90 personer och fem olika laboratorieenheter, arbetar vi med diagnostik av många olika ämnesomsättningssjukdomar och har en stor del av landet som upptagningsområde. För diagnostiken använder vi biokemiska analysmetoder (LC-MS/MS, GC-MS, HPLC och spektrofotometriska metoder) samt ett brett sortiment av molekylärbiologiska metoder inklusive den senaste metodiken för genetisk diagnostik.

Vid CMMS genomförs också den rikstäckande screeningen av nyfödda barn för att tidigt identifiera medfödda behandlingsbara sjukdomar med ”PKU-provet”. Sedan starten med sjukdomen PKU 1965 har det successivt tillkommit nya sjukdomar och för närvarande screenar vi för 25 olika behandlingsbara sjukdomar. PKU-provet tas snarast möjligt efter 48 timmars ålder, droppas på ett filtrerpapper och skickas till oss för analys. För närvarande handlar det om cirka 110 000 nyfödda barn per år. Vidare så följer vi cirka 1000 barn och vuxna med regelbundna behandlingskontroller som görs på de filtrerpappersprov som används för nyföddhetsscreeningen.

Vi på PKU laboratoriet är en grupp bestående av 14 medarbetare (biomedicinska analytiker, administratörer, kemister, molekylärbiolog och läkare) som arbetar tätt ihop. På grund av en stundande föräldraledighet så skulle vi nu behöva en vikarierande biomedicinsk analytikerunder hösten 2023 och våren / sommaren 2024. Eftersom vår verksamhet expanderar så kan det mycket väl visa sig att vi kan erbjuda fortsatt anställning hos oss efter denna period.

De metoder som idag används i den dagliga screeningverksamheten är immunologisk antikroppsbaserad metodik, två olika enzymanalyser, qPCR och masspektrometri. Vidare så arbetar vi med utveckling av olika nya metoder både för att ständigt förbättra screeningen och för att förbereda oss för nya sjukdomar som kan komma att läggas till vårt nationella screeningprogram.

Vi söker

Vi söker dig som:

 • Tycker om att arbeta i en grupp med samma mål.
 • Har förmåga att lägga ner tid, energi och engagemang på ditt arbete.

 • Är noggrann och väl medveten om mål och kvalitetsstandard samt lägger stor vikt vid att leva upp till dessa.

 • Har ett stort engagemang och vill dela vår ambition att vara ett nationellt laboratorium för nyföddhetsscreening i internationell toppklass.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vi arbetar utifrån Karolinska Universitetssjukhusets värderingar - Ansvar, Helhetssyn och Medmänsklighet - vilka är självklara i din yrkesroll.

Kvalifikationer

Krav:

 • Legitimerad biomedicinsk analytiker eller motsvarande utbildning
 • Goda kunskaper i svenska (tal och skrift)

 

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-09-01
Löneform Fast månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2023/4413
Kontakt
 • Rolf Zetterström, 0700856519
 • Karin Engström, 0703075778
Facklig företrädare
 • Naturvetarna, naturvetarna.karolinska@regionstockholm.se
 • Vårdförbundet, vardforbundet.karolinska@regionstockholm.se
Publicerat 2023-05-15
Sista ansökningsdag 2023-06-04

Tillbaka till lediga jobb